Харчування в разі хронічної хвороби нирок

13 Грудня 2019, 10:00

У разі хронічної хвороби нирок немає будь-якої певної показаної для даного захворювання дієти. Ваш лікуючий лікар проконсультує Вас на тему рекомендацій по режиму харчування згідно з тим, як змінюється функція нирок під час хвороби. Лікар оцінить на підставі результатів аналізів крові, чи отримуєте Ви з їжі необхідні поживні речовини і калорії в достатній кількості. При прогресуванні хронічної хвороби нирок може початися накопичення деяких речовин в організмі (наприклад, калій). У разі хронічної хвороби нирок важливо харчуватися повноцінно, стежити за об’ємом їжі і її різноманітністю. Все це допоможе ниркам краще впоратися зі своєю функцією.
Визначте свій інтервал здорового ваги і намагайтеся утримувати Ваш вага в його межах. Інтервал здорового ваги можна легко розрахувати за допомогою формули індексу маси тіла (ІМТ) (вага людини в кілограмах ділять на зведений в квадрат зростання людини в метрах).
Індекс маси тіла:

  • до 19 – недостатня маса телa
  • 19-24,9 – нормальна вага
  • 25-29,9 – надлишкова маса тіла
  • більше 30 – ожиріння

Якщо ж вага тіла занадто великий, це є великим навантаженням для нирок. В даному випадку потрібно обговорити з лікарем, як саме можна потроху знизити вагу, без того, щоб це було небезпечним для Вашого здоров’я.
Натрій – це мінеральна речовина, яке допомагає регулювати обмін рідини між кров’ю і тканинами в організмі, функції нервової системи і зберігати кислотно-лужний баланс. Зайвий натрій впливає на обсяг рідини в організмі і це може бути причиною збільшення кров’яного тиску, а також набряку ніг. У разі хронічної хвороби нирок потрібно обмежити вміст натрію в їжі.
Натрій знаходиться у великій кількості в солі, а також в продуктах, в які додана сіль. Найбільше солі знаходиться в готових соусах (наприклад соєвий соус), в приправах (часникова або цибульна сіль), в готових продуктах (супи в банках, консерви, сухі супи, бульйони), в оброблених продуктах (наприклад шинка, бекон, ковбаси, копчена риба), в солоних снеках, картопляних чіпсах, солоних горіхах і печива, в більшості продуктів швидкого приготування.
Деякі рекомендації для зменшення споживання солі:

  • Купуйте свіжі продукти і готуйте з них вдома.
  • Вибирайте продукти з меншим вмістом солі. Не використовуйте при приготуванні продуктів солі більше, ніж одну щіпку.
  • Уникайте додавання солі під час їжі.
  • При додаванні приправ використовуйте свіжі або сушені трави і прянощі, лимонний сік, ароматичний оцет.
  • Не використовуйте замінники солі, якщо лікар їх не рекомендував. Більшість замінників солі містить зайву кількість калію.
  • Намагайтеся не їсти фастфуд і готові продукти, так як вони містять багато прихованої солі.
  • Уважно читайте етикетки, щоб вибирати продукти з меншим вмістом солі.

Білки – необхідні для нормальної діяльності м’язів і тканин, для заживання ран і боротьби з інфекціями. Білки можуть бути тваринного і рослинного походження. Для щоденної діяльності необхідні обидва види білків. Джерелами тваринних білків є, наприклад, яйця, риба, курка, червоне м’ясо, молочні продукти і сир. Джерелами рослинних білків є овочі та зернові культури, бобові і горіхи.
У разі хронічної хвороби нирок споживання як занадто великого, так і занадто малу кількість білка може погіршити стан Вашого здоров’я. Збалансоване споживання білків допоможе Вам зменшувати як навантаження на нирки, так і зміст кінцевих продуктів обміну речовин в крові, і таким чином сповільнити прогресування захворювання. У той же час білкові продукти не можна повністю виключати з раціону, так як безбелковая дієта може стати причиною слабкості, втоми і недоїдання. Лікар допоможе Вам визначити, скільки білка повинна містити Ваша їжа в залежності від стану функції нирок.
Калій – є важливим мінеральною речовиною, яке допомагає правильній роботі м’язів, нервів і серця. Занадто висока або занадто низька кількість калію в крові може бути небезпечним для організму. Якщо хронічна хвороба нирок прогресує, то рівень калію в крові починає зростати. Калію оцінюється регулярно при проведенні аналізу крові. У разі, якщо вміст калію занадто висока, призначаються ліки, які можуть збалансувати рівень калію в крові. Вміст калію в організмі можна успішно регулювати і за допомогою зміни дієти.
Фосфор – є мінеральною речовиною, що грає важливу роль у функціонуванні клітин, в регуляції м’язової роботи, діяльності мозку і нервової системи, у формуванні зубів і кісток. Фосфор отримують перш за все з продуктів тваринного походження. Здорові нирки виділяють з організму зайві фосфати, але в разі хронічної хвороби нирок на деяких стадіях нирки можуть не справлятися з цим завданням.

Кальцій – є мінеральною речовиною, важливим для формування цілісних, здорових кісток і зубів, для згортання крові і для функціонування серця і нервів. Кілька продуктів, які є хорошими джерелами кальцію, часто містять занадто багато фосфору.

Якщо вміст фосфору в крові занадто велике, то вміст кальцію зменшується і кальцій вимивається з кісток. Кальцій починає накопичуватися в кровоносних судинах, суглобах, м’язах і серце – там, де зазвичай він не повинен бути. Для того, щоб попередити вимивання кальцію з кісток і зменшити рівень фосфатів у крові, потрібно обмежити споживання продуктів, які містять у великій кількості фосфор (молочні продукти, боби, горох, горіхи, насіння, продукти із зернових).

Лікар може призначити Вам ліки, які називають фосфор-зв’язують препаратами. Ліки потрібно приймати під час їжі згідно призначеної лікарем частоті. Ліки пов’язує фосфор таким чином, що він не може потрапити в кров.

У разі легкої та помірної стадії тяжкості хронічної хвороби нирок споживання рідини зазвичай не обмежують. Якщо Ви відчуваєте, що в тілі починає накопичуватися рідина і ноги опухають, обов’язково повідомте про це лікаря. Якщо хвороба нирок все більше прогресує, може знадобиться обмеження добових обсягів споживаної води.