Загальні рекомендації
1
Споживання білка до гемодіалізу – до 0,5 г на 1 кг ваги, на гемодіалізі – 1,2 г на 1 кг ваги на добу.

У консервативний період (до призначення гемодіалізу) хворому, як правило, білок обмежують – до 0,5 г на 1 кг ваги на добу. Кухонної солі – до 5 г на добу. При вираженій артеріальній гіпертензії навіть призначають повністю без солі дієту, оскільки сіль в достатній для організму хворого кількості міститься в продуктах. Хоча цей режим небесспорен. Можливо, краще довго не сидіти на малобелковой, солі дієті, а раніше почати лікування одним з видів діалізу (програмним гемодіалізом або перитонеальним діалізом). На гемодіалізі ж не тільки дозволяється, але і в більшості випадків рекомендується споживати білка більше, ніж здоровій людині. Тому що в процесі гемодіалізного очищення крові хворі втрачають і корисні речовини: амінокислоти, олігопептиди, водорозчинні вітаміни, мікроелементи. Саме тому дієта при гемодіалізі повинна бути максимально повноцінним, і в першу чергу – за змістом тваринного білка. Рекомендоване оптимальна кількість – 1,2 г на 1 кг ваги на добу. Природно, дієта повинна бути збалансованою: крім білків, в достатній кількості потрібно споживати жири і вуглеводи. Але тут слід мати на увазі, яке захворювання призвело до гемодіалізу. Якщо, наприклад, ХНН викликана цукровим діабетом, то вуглеводи в дієті такого хворого, звичайно, обмежені.

2
У проміжок від одного сеансу гемодіалізу до іншого набирати рідини необхідно не більше 5% від маси тіла.

У пацієнта, що перебуває на гемодіалізі, неминуче відбувається подальше зниження функцій нирок, в тому числі зменшується і водовиделітельная функція – аж до повного припинення виділення сечі. І хоча до цього моменту наявність сечі у хворого не дає значимого ефекту щодо зниження рівня азотемії (надмірний вміст в крові азотвмісних продуктів білкового обміну – сечовини, креатиніну і т.д.), але підтримує водний баланс організму. З перебігом захворювання, коли водовиделітельная функція нирок зникає, доводиться вводити обмеження по споживанню рідини. Особливо це стосується пацієнтів, що мають прояви серцевої недостатності та артеріальну гіпертензію. Але тут дуже важливий індивідуальний підхід, адже збереження або згасання водовиделітельной функції нирок залежить від захворювання. Наприклад, при вроджених дисплазиях нирок, полікістоз, пієлонефриті вона може зберігатися дуже довго. У той же час при гломерулонефриті, цукровому діабеті вона згасає дуже швидко. Залежно від цього лікар накаже абсолютно різний водний режим. Загальна ж рекомендація: у проміжок від одного сеансу гемодіалізу до іншого набирати рідини не більше 5% від маси тіла. При цьому рекомендація нормально харчуватися жодним чином не йде врозріз з обмеженням рідини: приблизний зміст води в продуктах – 50-70%. Під час процедури поряд з азотистими метаболітами і іншими токсичними речовинами видаляються надлишки рідини. Коли ж пацієнт набирає її занадто багато, виникають проблеми через раннього розвитку серцевої недостатності і поганий переносимості гемодіалізу.

3
Обмеження продуктів, що містять велику кількість калію і корекція фосфорно-кальцієвого обміну.

Організм надзвичайно чутливий до коливань рівня калію в крові. Оскільки у наших пацієнтів відсутня функція нирок (а калій виводиться переважно нирками), розвивається гіперкаліємія (підвищення концентрації калію в крові). А такий стан іноді може бути навіть фатальним. Справа в тому, що, якщо хворий не буде вживати від сеансу до сеансу взагалі ніяких продуктів, що містять калій, аналіз крові все одно покаже збільшення його вмісту в крові – приблизно на 1 ммоль на 1 л на добу. Фізіологічний межа вмісту калію в крові 3-5,5 ммоль на 1 л. Калій в великих кількостях міститься в першу чергу в сухофруктах, свіжих овочах, фруктах. У меншій мірі – в продуктах тваринного походження. Порекомендувати ж, скільки саме можна з’їсти, умовно кажучи, апельсинів на добу конкретному хворому, може тільки лікуючий лікар. Наступна рекомендація стосується корекції фосфорно-кальцієвого обміну, який у хворих на гемодіалізі зазвичай порушений. Цей стан має виявити лікуючий лікар: потрібно досліджувати рівні фосфору і кальцію в крові. Підраховується фосфорно-кальцієвий продукт, оцінюється щільність кістки методом денситометрії. Для корекції можуть призначатися спеціальні лікарські препарати (фосфатбіндери, препарати кальцію, вітамін D3) з одночасним обмеженням продуктів, що містять велику кількість фосфору, наприклад, молочних продуктів.

4
Обмеження препаратів, що містять алюміній, який надзвичайно токсичний для пацієнта з нирковою недостатністю.

Дуже важлива рекомендація – обмеження препаратів, що містять алюміній. Він надзвичайно токсичний для пацієнта з нирковою недостатністю, викликає ряд серйозних ускладнень: алюмінієву деменцію (тяжке ураження нервової системи), ураження кісткової тканини, анемію. Не випадково в відділеннях гемодіалізу застосовуються спеціальні системи очищення води, спрямовані в тому числі і на позбавлення від алюмінію. Але найчастіше для лікування супутніх захворювань призначаються алюминийсодержащие препарати. Скажімо, алмагель, фосфалюгель – при гастритах, виразковій хворобі. Це завдає серйозної шкоди “нирковим” хворим. Пацієнтам не слід також готувати їжу в алюмінієвому посуді і без консультації лікаря-нефролога приймати полівітамінні комплекси, що містять вітамін А, мінеральні добавки. На закінчення ще раз підкреслимо: дієта при гемодіалізі повинна бути збалансованою, повноцінної і, при відсутності ускладнень, істотно не відрізнятиметься від харчування здорової людини.

Харчування хворих на хронічну ниркову недостатність, які перебувають на програмному гемодіалізі
При лікуванні гемодіалізом режим харчування для хворих з хронічною нирковою недостатністю стоїть на другому місці після самої процедури гемодіалізу. Головними принципами в харчуванні пацієнтів на гемодіалізі є:
Обмеження споживання
рідини
Обмеження споживання
кухонної солі
Обмеження споживання продуктів
багатих калієм
Обмеження продуктів
багатших фосфором
Достатня
вживання білка
Достатньо
Кількість енергії
Рідина

З початком лікування діалізом кількість сечі, як правило, зменшується. Не слід пити більше, ніж добовий діурез плюс 500 мл рідини. Збільшення маси тіла не повинно перевищувати 2-х кг в междіалізний період. В іншому випадку рідина накопичується в організмі і може привести до таких серйозних ускладнень як набряк легенів, набряк мозку.

Не забувайте вважати і ту рідину, яка міститься в овочах, фруктах, перших стравах, соусах, підлива, молочних стравах і т. Д. Вгамувати спрагу допоможе Вам шматочок лимона або шматочок льоду.

Сіль

Зменшити спрагу допоможе також істотне обмеження кухонної солі в Вашому харчуванні. Замість солі для поліпшення смакових якостей страв можна додавати перець, трави, гірчицю, лавровий лист, корицю, ванілін. Для поліпшення смакових якостей безсольових страв в раціон вводять кисло-солодкі соуси, сметанні, овочеві і фруктові підливи, лимонну кислоту. Щоб замінити сіль в відварну рибу можна додати гвоздику, запашний перець; в тушковане м’ясо – базилік; в картопля цибуля, часник; в будь-яке гостре блюдо – перець, петрушку. З раціону виключаються соління, копченості та інші продукти, що містять багато солі. Їжу готують без солі і злегка присаливают вже готові страви (3/4 чайної ложки без верху, не більше, солі на день).

Калій

Власні нирки у хворих з хронічною нирковою недостатністю майже не виділяють калій. Значне накопичення калію в междіалізний період може бути дуже небезпечним для Вашого життя! Єдиний спосіб запобігання гіперкалеміі є суворе обмеження у Вашому раціоні продуктів, багатих калієм.

Основними джерелами калію є овочі і фрукти. Тому слід обмежувати кількість свіжих фруктів і кількість салатів. Для зменшення вмісту калію в овочах їх слід очистити, дрібно нарізати і вимочувати протягом 6 – 10 годин Овочі слід варити у великій кількості води, відвар виливати. Не рекомендується варити овочі на пару, використовувати скороварки, мікрохвильову піч, смажити їх. Консервовані фрукти містять менше калію, ніж свіжі, але сироп слід виливати. Рис і макарони містять менше калію, ніж картопля, тому їх вживання краще.

Наступні продукти містять велику кількість калію і їх слід уникати:
Молочні продукти
Згущене молоко, згущене молоко без цукру
Овочі
Бобові продукти, гриби, шпинат, картопля в мундирі, смажена картопля, чіпси
Фрукти
Абрикоси, банани, сухофрукти, горіхи, ревінь
Хлібні продукти
Висівки, фруктовий і шоколадний торти, шоколадне печиво, хрусткі хлібці, вівсяні пластівці
Напої
Кава, пиво, вино, какао, напої з какао
Змішані
Замінники солі, шоколад, ірис, фруктова жувальна гумка, шоколадне масло, томатне пюре, овочеві супи
Білки

Дієта хворих, які перебувають на гемодіалізі, повинна бути високобілковою. Недотримання цього правила може призвести до зниження м’язової маси, виснаження, дистрофічних змін. Ви повинні вживати 1 – 1,2 г білка на кг рекомендованої маси тіла на добу.

Важливо відзначити, що перевага віддається білкам, повноцінним за амінокислотним складом, в основному, це тваринний білок (нежирні сорти яловичини, курки, індички, кролика, мова в вареному вигляді). Однак, багато повноцінні білкові страви містять велику кількість фосфору, тому вживання їх необхідно контролювати (риба, молочні продукти, яйця). Так вирішуються сорти риби, в яких вміст фосфору невисоко: макрурус, пікша, тріска, севрюга. Молоко потрібно обмежувати до 1-го склянки в день, дозволяється сметана до 150 г в день. Яйця – 4 штуки в тиждень у вигляді білкового омлету, некруто і для приготування інших страв. М’ясо і риба даються у вареному вигляді або з наступним підсмажуванням, завдяки цьому зменшується кількість екстрактивних речовин.

Жири та вуглеводи

Кількість жиру в раціоні повинно бути оптимальним. Дозволяється вершкове (20г в день) і рослинні олії (соняшникова, оливкова, бавовняне і т.п.). Ці масла не тільки гарні на смак, але і сприяють нормалізації обміну холестерину. Тугоплавкі жири виключаються.

Кількість вуглеводів в раціоні хворих, які перебувають на гемодіалізі має бути оптимальним. Пацієнтам, які мають дефіцит маси тіла, дозволяється підвищувати калорійність свого раціону за рахунок вуглеводів (солодкі страви – цукор, мед, варення, киселі, муси і т.д.). Страви і гарніри з круп і макаронних виробів обмежуються. Вживаються в вигляді плову з фруктами, запіканок, у вигляді гарніру.

Пацієнтам, які мають цукровий діабет, слід контролювати споживання вуглеводів під прикриттям цукрознижувальних препаратів (інсулін) під наглядом лікаря.

Фосфор

Збільшення в крові показників фосфору протягом певного часу може призвести до порушення обміну кальцію, захворювання кісток і паращитовидних залоз.

Одним із шляхів запобігання цих ускладнень є обмеження продуктів з високим вмістом фосфору. Традиційно для населення України джерелами фосфору є молочні продукти, хлібо-булочні вироби і крупи. Тому слід контролювати кількість хліба і молочних продуктів.

Лікар при необхідності призначить Вам ліки, які допоможуть знизити вміст фосфору в крові (препарати кальцію). Важливо пам’ятати, що його слід приймати перед самим прийомом їжі або під час їди. Інакше воно не дасть ніякого ефекту. Для обмеження надходження фосфору слід частіше заглядати в таблиці вмісту поживних речовин і виключати або обмежувати продукти з високим вмістом фосфору або високим фосфорно-білковим коефіцієнтом (більше 20). Фосфорно-білковий коефіцієнт – це відношення кількості фосфору в мг до змісту білка в г.

Наступні продукти містять велику кількість фосфору і їх слід уникати:
Молочні продукти
Сири, сиркові маси, згущене молоко з цукром та без цукру, молоко, йогурти і т. д
Субпродукти
Печінка, нирки, серце і т.д
Риба
Копчена риба, скумбрія, сардини, форель, ікра горбуші ікра кети, ікра осетрова.
Різне
Жовтки яєць, гриби, горіхи, насіння
Напої
Молочні і шоколадні напої
Ххлібні продукти
Висівки, пшеничні коржі. Шоколадне печиво. шоколадний торт.
Калорийность

Потребность в энергии у пациентов, получающих лечение диализом высока. Обычно она составляет 35 ккал на кг веса пациента и зависит от физической активности. Чем выше физическая активность, тем выше потребность в энергии. Значительная часть энергетической потребности должна покрываться за счет жиров и углеводов. Для увеличения энергетической ценности пищи разрешается обжарить приготовленные в отварном виде продукты.

Чтобы вызвать аппетит у больного рекомендуется не только пряная зелень, но и ограниченном количестве клюквенный, лимонный, апельсиновый, смородиновый, брусничный напитки, не возбраняются в небольших дозах сухое вино, кагор, коньяк. Пациентам, имеющим избыточную массу тела и повышенные показатели липидов крови, следует сокращать употребление жиров: ограничивать количество животного жира, не жарить пищу; избегать кондитерских изделий, употреблять продукты с пониженным содержанием жира и сахара. Итак, уважаемые пациенты! Наши рекомендации по питанию направлены на повышение качества Вашей жизни! Выполняя их, Вы сможете избежать возможных осложнений.