З початком лікування діалізом кількість сечі, як правило, зменшується. Не слід пити більше, ніж добовий діурез плюс 500 мл рідини. Збільшення маси тіла не повинно перевищувати 2-х кг в междіалізний період. В іншому випадку рідина накопичується в організмі і може привести до таких серйозних ускладнень як набряк легенів, набряк мозку.
Не забувайте вважати і ту рідину, яка міститься в овочах, фруктах, перших стравах, соусах, підлива, молочних стравах і т. Д. Вгамувати спрагу допоможе Вам шматочок лимона або шматочок льоду.
Зменшити спрагу допоможе також істотне обмеження кухонної солі в Вашому харчуванні. Замість солі для поліпшення смакових якостей страв можна додавати перець, трави, гірчицю, лавровий лист, корицю, ванілін. Для поліпшення смакових якостей безсольових страв в раціон вводять кисло-солодкі соуси, сметанні, овочеві і фруктові підливи, лимонну кислоту. Щоб замінити сіль в відварну рибу можна додати гвоздику, запашний перець; в тушковане м’ясо – базилік; в картопля цибуля, часник; в будь-яке гостре блюдо – перець, петрушку. З раціону виключаються соління, копченості та інші продукти, що містять багато солі. Їжу готують без солі і злегка присаливают вже готові страви (3/4 чайної ложки без верху, не більше, солі на день).
Власні нирки у хворих з хронічною нирковою недостатністю майже не виділяють калій. Значне накопичення калію в междіалізний період може бути дуже небезпечним для Вашого життя! Єдиний спосіб запобігання гіперкалеміі є суворе обмеження у Вашому раціоні продуктів, багатих калієм.
Основними джерелами калію є овочі і фрукти. Тому слід обмежувати кількість свіжих фруктів і кількість салатів. Для зменшення вмісту калію в овочах їх слід очистити, дрібно нарізати і вимочувати протягом 6 – 10 годин Овочі слід варити у великій кількості води, відвар виливати. Не рекомендується варити овочі на пару, використовувати скороварки, мікрохвильову піч, смажити їх. Консервовані фрукти містять менше калію, ніж свіжі, але сироп слід виливати. Рис і макарони містять менше калію, ніж картопля, тому їх вживання краще.
Дієта хворих, які перебувають на гемодіалізі, повинна бути високобілковою. Недотримання цього правила може призвести до зниження м’язової маси, виснаження, дистрофічних змін. Ви повинні вживати 1 – 1,2 г білка на кг рекомендованої маси тіла на добу.
Важливо відзначити, що перевага віддається білкам, повноцінним за амінокислотним складом, в основному, це тваринний білок (нежирні сорти яловичини, курки, індички, кролика, мова в вареному вигляді). Однак, багато повноцінні білкові страви містять велику кількість фосфору, тому вживання їх необхідно контролювати (риба, молочні продукти, яйця). Так вирішуються сорти риби, в яких вміст фосфору невисоко: макрурус, пікша, тріска, севрюга. Молоко потрібно обмежувати до 1-го склянки в день, дозволяється сметана до 150 г в день. Яйця – 4 штуки в тиждень у вигляді білкового омлету, некруто і для приготування інших страв. М’ясо і риба даються у вареному вигляді або з наступним підсмажуванням, завдяки цьому зменшується кількість екстрактивних речовин.
Кількість жиру в раціоні повинно бути оптимальним. Дозволяється вершкове (20г в день) і рослинні олії (соняшникова, оливкова, бавовняне і т.п.). Ці масла не тільки гарні на смак, але і сприяють нормалізації обміну холестерину. Тугоплавкі жири виключаються.
Кількість вуглеводів в раціоні хворих, які перебувають на гемодіалізі має бути оптимальним. Пацієнтам, які мають дефіцит маси тіла, дозволяється підвищувати калорійність свого раціону за рахунок вуглеводів (солодкі страви – цукор, мед, варення, киселі, муси і т.д.). Страви і гарніри з круп і макаронних виробів обмежуються. Вживаються в вигляді плову з фруктами, запіканок, у вигляді гарніру.
Пацієнтам, які мають цукровий діабет, слід контролювати споживання вуглеводів під прикриттям цукрознижувальних препаратів (інсулін) під наглядом лікаря.
Збільшення в крові показників фосфору протягом певного часу може призвести до порушення обміну кальцію, захворювання кісток і паращитовидних залоз.
Одним із шляхів запобігання цих ускладнень є обмеження продуктів з високим вмістом фосфору. Традиційно для населення України джерелами фосфору є молочні продукти, хлібо-булочні вироби і крупи. Тому слід контролювати кількість хліба і молочних продуктів.
Лікар при необхідності призначить Вам ліки, які допоможуть знизити вміст фосфору в крові (препарати кальцію). Важливо пам’ятати, що його слід приймати перед самим прийомом їжі або під час їди. Інакше воно не дасть ніякого ефекту. Для обмеження надходження фосфору слід частіше заглядати в таблиці вмісту поживних речовин і виключати або обмежувати продукти з високим вмістом фосфору або високим фосфорно-білковим коефіцієнтом (більше 20). Фосфорно-білковий коефіцієнт – це відношення кількості фосфору в мг до змісту білка в г.
Потребность в энергии у пациентов, получающих лечение диализом высока. Обычно она составляет 35 ккал на кг веса пациента и зависит от физической активности. Чем выше физическая активность, тем выше потребность в энергии. Значительная часть энергетической потребности должна покрываться за счет жиров и углеводов. Для увеличения энергетической ценности пищи разрешается обжарить приготовленные в отварном виде продукты.
Чтобы вызвать аппетит у больного рекомендуется не только пряная зелень, но и ограниченном количестве клюквенный, лимонный, апельсиновый, смородиновый, брусничный напитки, не возбраняются в небольших дозах сухое вино, кагор, коньяк. Пациентам, имеющим избыточную массу тела и повышенные показатели липидов крови, следует сокращать употребление жиров: ограничивать количество животного жира, не жарить пищу; избегать кондитерских изделий, употреблять продукты с пониженным содержанием жира и сахара. Итак, уважаемые пациенты! Наши рекомендации по питанию направлены на повышение качества Вашей жизни! Выполняя их, Вы сможете избежать возможных осложнений.